06_JSF_Scope_Kullanımı

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda JSF de Scope kavramından bahsedeceğim. İlk önce Scope’un tanımını yapalım.

Scope Nedir?

Managed beanlerimizin yaşam döngüsünü nasıl ve ne kadar süreceği ile ilgili işlemleri belirler. Şimdi JSF de Scope çeşitlerine bakalım. JSF de 6 tane Scope türü vardır:

1-)Request Scope: Bean, http istek yanıtı yaşadığı sürece yaşar. Bir http isteği üzerine oluşturulur ve http isteği ile ilişkili http yanıtı bittiğinde yok olur.

2-)None Scope: Kendiliğinden oluşmayan ve belirli süresi olmayan Scope çeşididir. Bir beanden istek gelmedikçe çalışmaz/oluşturulmaz.

3-)View Scope: Bean, kullanıcı tarayıcı penceresinde / sekmede aynı JSF görünümü ile etkileşim kurduğu sürece yaşar. Bir http isteği üzerine oluşturulur ve kullanıcı farklı bir görünüme geri gönderildiğinde yok olur.

4-)Session Scope: Bean, http oturumu yaşadığı sürece yaşar. Oturumda bu beani içeren ilk http isteği üzerine oluşturulur ve http oturumu geçersiz kılındığında yok olur.

5-)Application Scope: Bean, web uygulaması yaşadığı sürece yaşar. Uygulamada bu beani içeren ilk http isteği üzerine oluşturulur ve web uygulaması kapatıldığında yok olur.

6-)Custom Scope: Bean, bu kapsam için oluşturulan özel haritadaki beanin girişi kadar uzar.

Annotations olarak Scope nasıl belirtilir?

Görüldüğü üzere sınıfımızın üstünde tanımlanır. Default değer olarak @RequestScoped kullanılır.

Bu yazımı burada bitiriyorum diğer yazılarımda görüşmek üzere…

Print Friendly, PDF & Email

“06_JSF_Scope_Kullanımı” için 2 yorum

  1. Hocam yazınız çok güzel olmuş elinize sağlık. Bende bilgisayar mühendisliği okumaktayım sizinle özel olarak nasıl iletişim kurabilirim bir kaç sorum var size.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.