02_Spring-MVC_HelloWorld

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda ilk web uygulamamızı oluşturacağız. Kavramları ve gerekli ayarları önceki yazımda anlatmıştım. Bu ders yeni bir proje oluşturacağız ve helloWorld uygulamamızı yapacağız. Şimdi örneğime başlayalım:

Proje klasör yapısı:

JSP klasörümüzün içinde sayfalar bulunacaktır. Proje ilk çalıştırıldığında default olarak index.jsp sayfası açılacaktır. Şimdi pom.xml dosyamızdaki dependencies ekleyelim:

Pom.xml

Bu dependencyler bizim spring-mvc projemiz için yeterli olacaktır. Şimdi web.xml dosyamızı düzenleyelim:

Web.xml

Web.xml dosyamızda dispatcherServlet’i ve spring-servlet dosyamızı tanımladık.<url-pattern> tagi ile sayfamızın hangi isteklerinin DispatcherServlet tarafından karşılanması gerektiğini belirtiyoruz. Burada “/” değeri ile bütün istekleri karşılamasını istemiş olduk.

Spring-servlet.xml

Bu dosya üzerindeki tanımlamaları önceki yazımızda anlatmıştık. Şimdi controller sınıfımızı ve daha sonra View sayfalarımızı oluşturalım:

HelloController.java

ModelMap sınıfından üretilen nesne View sayfasına veri taşımak için kullanılır. Yani “msj” anahtarının value değeri “abdullahfurkankoc.com Test” diri. Hello.jsp sayfasında ${msj} ile bu değeri yazdırabiliriz.

@RequestMapping => HTTP requestine(isteğine) karşılık çalışacak kaynağı sağlar. Method özelliği ile hangi http istek tipini kullanacağı belirtilir.

@Controller =>  Sınıfın Controller sınıfı olduğunu belirtir. Yani Model ile View arasındaki bağlantıyı bu sınıfın sağlayacağını belirtir. Bu notasyon sadece sınıflar için kullanılır.

HTTP Request Tipleri

  • POST
  • GET
  • PUT
  • DELETE

Şimdi View sayfalarımızı inceleyelim:

İndex.jsp

Çıktı:

Url=>http://localhost:8081/SpringMVC_Tutorial/

Görüldüğü üzere proje run edildiğinde index.jsp sayfamız default olarak açılmıştır. Url de görüldüğü üzere sadece proje ismi ile sayfamız görüntülenmiştir. Şimdi hello.jsp sayfamızı inceleyelim:

Hello.jsp

Url => http://localhost:8081/SpringMVC_Tutorial/controller/hello

Çıktı:

Görüldüğü üzere bu sayfamıza controller üzerimizden eriştik ve sayfamıza backend den ${msj} değişkeni ile veri taşımış olduk. Url incelendiğinde projeİsmi/controllerİsmi/MetotValue değeri ile sayfamıza ulaştık.

Bu yazımı burada bitiriyorum diğer yazılarımda görüşmek üzere…

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.